Bergdoktor / 17. sæson

149. Der Blick nach vorn

Anton Grainer har levet afsondret på en øde gård i årtier. Der opdrætter han gourmetsnegle og bruger meget af sin tid på at læse. Han har problemer med mennesker og bliver hurtigt gnaven og afvisende. Branka Neumann har kun arbejdet for ham i et par uger. Da hun støver i hans bibliotek og vælter en stak bøger, afviser Grainer hende med det samme. Hun forlader gården oprevet og falder, mens hun kører på sin knallert.

Efter et rutinetjek hos Anton Grainer passerer Martin ulykkesstedet. Branka er fanget under en træstamme. Martin opdager dog en ændring i knoglevæksten i Brankas ankel, hvilket bekymrer ham. Han opfordrer til yderligere undersøgelser.

I mellemtiden dukker Brankas datter Emmi op hos Anton Grainer; hun vil overraske sin mor. Grainer vil hurtigt af med pigen, men Emmi insisterer på at blive kørt tilbage til dalen af ham. Pigen lader sig ikke afskrække af hans gnavede opførsel. Hun får Anton Grainer til at køre mobilhomet ind på sin gård for at forhindre, at den bliver bugseret væk.

Lisbeth er blevet overført til normal afdeling efter sit kollaps. Hun ønsker dog ikke, at Martin skal involveres i yderligere undersøgelser. Martin må først affinde sig med det. Han og Hans snakker sammen igen. Selvom Martin ikke længere bor på Gruberhof, tilbyder han at hjælpe sin bror med landbruget. Og da hans oprindeligt planlagte ophold i New York er blevet udskudt indtil videre, tager han imod en invitation til Karin Bachmeier.

150. Abysses

Da Ina Lechner dukker op med sin kommende mand, der bløder fra et hovedsår, fordi han faldt ned af stigen under bryllupsforberedelserne, bliver Martin i første omgang overrasket. De to mødtes i New York, da Ina var ved at færdiggøre sin uddannelse som hotelchef. Hun driver nu et luksushotel i Ellmau.

Selvom Martin kan udelukke en hjernerystelse for Jan, vil han gerne afklare, hvordan faldet opstod. Da viceværten forsikrer ham om, at han lejlighedsvis lider af svimmelhedsanfald på grund af proteinintolerance, beder Gruber ham om adressen på sin tidligere familielæge for at bede om patientjournalerne.

Med henvisning til fortrolighed betror Jan ham, at hans rigtige navn er Sebastian Leidinger, men at Ina ikke ved noget om denne navneændring. Han ville forlade sit gamle liv og savnede det rigtige øjeblik til at fortælle det til Ina. Martin bliver mistænksom. Da han finder ud af årsagen til gemmelegen, befinder han sig i en medicinsk samvittighedskonflikt.

Lilli bliver i stigende grad involveret med sin bedstefar. Martin kunne godt bruge hende som støtte i praksis i Linn Kempers fravær. Han nyder endnu et afslappet møde med Karin Bachmeier, som distraherer ham fra hans familiebekymringer.

At Lisbeth stadig bliver behandlet i klinikken og ikke taler med ham og Hans om det, gør de to brødre nervøse. Selvom Lisbeth ser ud til at få det bedre, ville de begge have det bedre, hvis hun blev ved med at være til observation i klinikken.

151. Gilt

Martin gør alt, hvad han kan, for at hjælpe brødrene Vinzent og Lennart Neumüller, hvis far begik selvmord. Fordi Vincent føler sig mere og mere udmattet og drænet.

Hans lillebror Lennart brænder for klubmusik og nyder sine første små succeser som DJ. Vincent har overtaget værgemålet for ham. I bund og grund er brødrene et velindøvet hold, men Vincents forværrede tilstand truer deres liv sammen.

Da den unge datalog i Martins praksis løser et it-problem, får han nærmest et panikanfald – tilsyneladende uden god grund. Martin overbeviser Vincent om at lade sig undersøge. Lennart, der finder ud af dette og også er bekymret for Vinzent, henvender sig til Martin. Han frygter, at hans bror ligesom deres far lider af depression. Mens Martin leder efter årsagen til Vincents udmattelsestilstand og undersøger fysiske årsager, forværres hans tilstand dramatisk.

Men det er ikke kun hans patient, der bekymrer Martin. Det gør Lisbeth også. Hendes rysten på højre hånd er endnu ikke blevet bedre. Yderligere undersøgelser giver ingen resultater, men familien får endelig klarhed over Lisbeths sygdom.

Samtidig øger banken presset på Pflügers. Lillis bedstefar trues med svindelanklager, hvis han ikke kan købe aktierne i Grubermilch. Derfor er hans datter Caro nødt til at overbevise sin eksmand Claus om endelig at betale hende skilsmisseforliget. Men da de to vil afklare detaljerne over middagen, kommer Claus rundt om hjørnet med en overraskende anmodning.

152. Im Schatten

Syerske Jasmin Hübner kommer til Martins praksis med kløende arme. Selvom symptomerne har opstået i flere måneder, og hun er blevet undersøgt, er der ingen diagnose.

Jasmin vil faktisk bare ud af Ellmau og væk fra sin mor så hurtigt som muligt. Silke tiltrækker alles opmærksomhed, tager konstant beslutninger hen over sin datters hoved og har været i et forhold med sin ekskæreste Patrick i et par måneder.

Frem for alt tager hun ikke Jasmins planer om at tage afsted alvorligt. Hvad der gør ondt værre er, at Silke i stigende grad har brug for Jasmins hjælp. Hun har i lang tid kæmpet med bevægelses- og koncentrationsproblemer. Og først da Silke kom til skade i hånden i en skæremaskine, søgte hun læge. Mens Martin leder efter årsagen til hendes mystiske symptomer, forværres Silkes tilstand med voldsom fart.

Pfluegers gør ikke fremskridt med deres økonomiske problemer omkring jordhandlen, og da det også har indflydelse på landmandens mælk, kommer Lilli med et nyt forslag til Martin om at Karin Bachmeier kunne rådgive familierne økonomisk. Men deres begejstring for ideen er begrænset.

Sophia, der frygter, at hun ikke vil kunne skjule, at Paul planlægger et frieri fra sin mor i meget længere tid, giver ham stress: Er tiden inde til at spørge Susanne nu?

153. Lebenswege

Landskabsarkitekten Dominik Antal skilles fra sin kone Lene, fordi han er blevet forelsket i sin kunde Rebecca Weidinger. Han falder sammen med akutte mavesmerter.

Martins patient har i længere tid haft diffuse, tilbagevendende smerter og har desuden tabt sig. Årsagen til hans nuværende følelsesmæssige kaos synes at være indlysende med stress. Men Martin mener ikke, at symptomerne kun hænger sammen med Dominiks psykiske stress, hvilket han indirekte bekræfter.

I stedet er der stigende tegn på en kronisk tarmsygdom, som foruroliger den selvstændige arkitekt Rebecca. Hun er paraplegisk, har sit eget respekterede firma og er ikke sikker på, om hun kan – og frem for alt vil – tage sig af en syg partner.

For forholdet mellem de to er endnu ikke solidt. De har kun kendt hinanden i få uger, fordi Rebecca Lene hyrede Eggers firma til at lave om på hendes have. Trods forskellige undersøgelsestilgange fra Martin og Dr. Alexander Kahnweiler fortsætter bliver tilstanden ikke bedre.

Bjerglægen vil endelig rydde op i sit privatliv og ikke længere holde sit forhold til Karin Bachmeier hemmeligt. Men de første komplikationer tager ikke lang tid, før de dukker op.

I jagten på den hårdt tiltrængte investor til jordhandelen bliver mulighederne for Pflueger- og Gruber-familierne mindre og mindre. Martin har svært ved at se Hans og Lisbeth med ryggen mod væggen. Men de to forsøger at holde hovedet oppe på trods af modgangen.

154. Spätfolgen

Simon Hofer kommer til Martins praksis med sår efter et fald. Han reagerer voldsomt på lægens undersøgelse. Sygdommen skal anmeldes. Martin ved, hvor meget pres det lægger på hans patient, for Simons kone Zoe skal også testes. Egentlig ville Simon Hofer bare have sin arm behandlet, som han sårede, mens han joggede i skoven. Men da han besvimer under behandlingen, får Martin taget blodprøver for at være på den sikre side. Diagnosen er lige så chokerende som den er overraskende: Simon har hepatitis C.

Det er ikke kun det faktum, at hans patient angiveligt ikke ved, hvor han blev smittet, der gør Martin mistænksom – Simon lider af yderligere besvimelsesanfald og er afvisende til aggressiv, når han har med dem omkring ham at gøre. Han ser også ud til i stigende grad at isolere sig fra sin kone Zoe, der bliver mere og mere desperat, især da hun har mistanke om, at hendes mand havde en affære.

Da Simon endelig betror sin hemmelighed til Martin, ser et par ting ud til at stå klart. Men fordi han under ingen omstændigheder ønsker, at hans kone skal finde ud af det, må Martin hjælpeløst se på, hvordan hans patients tilstand forværres, og samtidig truer han med at miste sin familie.

Martin står også i et personligt dilemma, fordi hans kæreste Karin gerne vil blive ny direktør i andelsbanken. Hvis hun får jobbet, ligger skæbnen for Rolf Pflügers landbrugshandel og dermed også Grubermilch i hendes hænder. Men skal Martin tale hende fra at søge og dermed bringe sin nye parforholdslykke i fare?

155. Zerreißprobe

Skovfoged Kim Sattler er involveret i en tragisk ulykke, mens hun arbejder i skoven. En medarbejder blev dræbt i ulykken, og Kim får skylden for det. Martin forsøger at lette presset på sin patient. Hvis han kan finde årsagen til hendes anfald, kan ulykken måske også forklares.

Kim Sattler er faktisk en grundlæggende optimistisk person. Hun fik sin skilsmisse overstået fredeligt og er ved at overtage ledelsen af skovvirksomheden, hvor hun har arbejdet længe. Men deres faglige engagement fører også til konflikter. Hendes to børn føler ofte, at de ikke er opmærksomme nok, og frem for alt har Kim i lang tid ignoreret muskelkramper, som bliver stadig mere alvorlige.

For Martin er Kims anfald exceptionelle i deres hyppighed og intensitet. Udover balancegangen mellem job og familie og den konstante kamp for anerkendelse som kvinde i et mændsdomineret fag, kommer der nu anklager fra alle sider om at være ansvarlig for nogens død.

Men Martin formoder, at der er en anden medicinsk årsag til hendes anfald. Efterhånden genkender han et mønster og kommer med en diagnose.

På hjemmefronten forsøger Martin stadig at holde forretning og kærlighed hver for sig.

156. Over the Shadow

Karla og Markus Jenner er glade for fødslen af deres tvillinger. Lykken varer dog ikke længe, da Martin komme med dårlig nyt. På den ene side er Karlas leverværdier usædvanligt høje, hvilket tyder på, at hun har en postnatal koagulationsforstyrrelse. På den anden side opdager Martin Karlas hemmelighed, hvilket sætter den unge kvinde i stor nød.

Markus er chokeret over hendes dramatisk udviklede helbred, især da der er to nyfødte at passe. Heldigvis bliver han støttet af sin bedste ven Fabian, da Karla i nødstilfælde skal på klinikken.

Martin, der er bekymret for den unge families skæbne, skal også arbejde for sin egen families fremtid. Der er en sidste mulighed for, hvordan insolvensbehandlingen af Lillis bedstefar Rolf Pflügers jordhandel kunne stoppes. Caro Pflügers eksmand Claus skal endelig betale skilsmisseforliget. Caro er tvunget til at spille sit sidste es mod Claus – uden at vide, hvad det vil gøre. Claus kører galt i bil, men 17. sæson slutter trods alt med fred.