Bergdoktor / 16. sæson

141. Paradies

Martin sørger efter bruddet med Anne, samtidig med at han prøver at acceptere at hans søn lever med Franziska i USA. Da han melder sin hjemkomst på Gruberhof bliver hans første opgave at udrede fåreavler Alois Bachmeier.

Da Anne er savnet efter bruddet, støtter lægeassistenten Linn Hans på Gruberhof. Lilli meddeler sine fædre, at hun skal i praktik på klinikken, lige som Lisbeth og Hans spekulere på fremtiden.

I mellemtiden tager Martin sig yderligere af Alois Bachmeier, som altid har været rask. Han lider af Binswangen-encefalopati som følge af flere slagtilfælde. Da Alois ikke længere kan drive fåregården, er hans datter Karin kommet for at sælge gården – til stor utilfredshed for datteren Josie, der har boet der i tre år. Josie er dog stadig mindreårig og kan ikke overbevise sin mor om at beholde gården.

Karin har et svært forhold til sin far og vil endelig bryde med fortiden og bringe sin datter hjem. På grund af stress får Karin pludselig voldsomme mavesmerter og udslæt. Kunne hun og hendes far have den samme arvelige sygdom?

142. Getrennte Welten

Martin bekymrer sig om den passionerede mountainbiker Felix Dreier, som afviser en vigtig operation. Men så møder Felix ambitiøse Livia Pavel.

De bliver begge umiddelbart fascineret af hinanden. Livia trækker sig dog tilbage, fordi der ikke ser ud til at være plads til Felix i hendes verden. Selv en kommende forkølelse er upassende, og derfor tager Felix Livia med til Martins praksis.

Martin har mistanke om en allergisk reaktion og lader laboratoriet udføre en blodanalyse. Linn benytter lejligheden til at overtale Felix til at få et møde med sin læge. Den atletisk aktive mand har gennem længere tid undgået skænderier med Martin, fordi en tumor i hans cervikale rygsøjle kræver yderligere indgreb. Men Felix lever for sin sport.

Livia kan ikke forstå ham. Selvom hun er fascineret af Felix’ besættelse for livet, har hun selv mange planer for fremtiden og ville helt sikkert udtømme de medicinske muligheder. Martin føler, at Livia giver ham en anden tilgang til Felix, fordi han er overbevist om, at han kan hjælpe Felix. Men når det kommer til et tjek, er der dårlige nyheder.

Samtidig er Martins indre uro vokset, lige siden Rolf og Caro Pfluger dukkede op igen. Lilli møder sin bedstefar og moster på hospitalet. Selvom Martin og Hans er enige om, at de vil fortsætte med at holde Pflugerne på afstand, vokser Lillis interesse for sin afdøde mors familie.

143. Eine schwere Last

12-årige Sammy er overvægtig. Hans far sætter ham på diæt for at træne til langrend. Efter en svimmel periode, mens han fiskede, må Martin redde drengen.

Sammy sprang fra skolen, fordi han blev mobbet. Drengen ser ud til at lide under sine forældres adskillelse. Far Tom mener det godt med omlægningen af kost og træning, men lægger også for meget pres på mor Kerstin.

Mærkeligt nok taber Sammy sig ikke. Han tager derimod på. Han har også haft hyppige hovedpine på det seneste. Martin tager fat i drengens sag, men på trods af adskillige tests bliver der i første omgang ikke stillet en diagnose. Kan drengens symptomer være psykosomatiske?

Kerstin flyttede til München efter bruddet med Tom og er meget ophængt gennem sit arbejde som arkitekt. Tom har endnu ikke affundet sig med, at hans kone har forladt ham. Men hverken Martin eller familen selv kan forklare, hvor vægten kommer fra, især da Sammy for flere måneder siden blev tjekket grundig igennem hos Dr. Alexander Kahnweiler. Martin gør alt, hvad han kan for at hjælpe Sammy, men at finde en diagnose viser sig at være sværere end forventet.

Hans er endnu en gang i hård økonomisk nød med gården. Til alles overraskelse og trods Martins bekymringer tager Rolf Pfluger, Hans’ svigerfar og Lillis bedstefar, initiativ og kommer med et lovende tilbud – dog med én modbetingelse. Martin er ikke særlig begejstret, da brødrene for længst gav hinanden løfte om at ligge fortiden bag sig med Pflugers. Det har dog også sine grunde, da Martin ikke har været helt ærlig overfor Hans.

144. Wer wir sind

Efter et vredesudbrud får Andrea Hoffmann et svimmelanfald. Ironisk nok på Gessneralm, hvor Martin var for mere end 20 år siden, og som han har undgået lige siden.

På det tidspunkt tilbragte han en kort ferie der sammen med sin bror og hans kone Sonja. Wolfram Gessner husker stadig trioen. Hesteavleren tilbyder nu terapiridning. Andrea havde håbet på hjælp i sin svære livssituation.

Advokaten er helt fortabt, uden arbejde, kæreste, eller lejlighed. Andrea blev opmærksom på tilbuddet om terapeutisk ridning gennem en magasinartikel. Men den egentlige terapeut er syg. Wolfram vil sende Andrea væk med det samme, da hun pludselig kollapser. Martin har i første omgang mistanke om ekstrem udmattelse, men ønsker at udelukke andre mulige årsager.

Han kommer på sporet af Andreas truende hjertesygdom. Det lykkes ham at overtale Wolfram til at tage Andrea ind i et par dage. De to er meget forskellige karakterer og har svært ved at komme overens, men Wolfram observerer, hvordan hun naturligt får kontakt med en af hans heste. Andrea føler sig hjemme, og som tidligere hittebarn har hun som regel svært ved at omgås andre mennesker. Men Wolfram rører hende på en helt særlig måde og giver hende en følelse af intimitet. For bedre at kunne forstå Andreas sygdom vil Martin gerne vide mere om hendes familiehistorie og opdager i den forbindelse en hemmelighed.

I mellemtiden kommer han i konflikt med Caro Pfluger, som støtter hendes far Rolfs plan om at arbejde endnu tættere sammen med Hans. Martin vil gerne forhindre en yderligere forbindelse mellem Grubers og Pflugers. Men Lilli er begejstret for sin “nye” familie, og Hans er i økonomiske vanskeligheder med gården. Lisbeth fornemmer, at en familietragedie truer.

145. Im Netz

Caros far, Rolf Pfluger – Hans’ eks-svigerfar – vil gerne være med i “Gruber-Milch”. Men Hans mener, at en for tæt tilknytning til hans afdøde kones familie ikke ville være godt for Grubers som familie. Det sætter Martin under pres, for en hemmelighed fra fortiden dukker mere og mere op. En hemmelighed, som Caro godt kender.

Samtidig bliver Martin konfronteret med en ekstraordinær patient, da Katja Becker kollapsede med sin mand på bjerget. Ankommet til stedet må Martin dog holde pause, fordi ingeniøren ikke ønsker at blive behandlet af ham. Hun er fast besluttet på at komme tilbage på egen hånd og ser ud til at nære en direkte fjendtlighed overfor Martin.

Kort efter får han dog besøg af Katjas mand Nils, der ser ud til at være meget bekymret for sin kone. Han beder Martin om at påvirke hende. Faktisk tyder nogle af deres symptomer på en alvorlig tilstand. Men Katja gør det klart for Martin, at hun kun stoler på fakta! At hun primært får disse fra internettet og forkæler sig selv med forskellige naturmidler bryder han sig ikke om.

Selvom hendes tilstand forværres, forbliver Katja stædig. Ind til Martin alligevel til sidst får overtalt hende. Samtidig kan Martin ikke længere holde fortiden bag sig og fortæller hele sandheden til Hans. Dermed bliver Gruber familien splittet og står overfor en ny alvorlig krise.

146. Spiel mit dem Feuer

17-årige Noah Reimann kommer til Martins praksis på grund af feber. Han flyttede for nylig fra Hamborg til Ellmau for at bo hos sin far Richard og hans kone Jule. I starten bemærkede Martin kun symptomer på en influenzalignende infektion og beordrede teenageren til at hvile sig i sengen.

På dette tidspunkt anede Martin ikke, at Noah og hans stedmor havde tilbragt natten før sammen efter en larmende fejring af hendes 40-års fødselsdag. Efter fester, stoffer, flere skoleskift og samfundstjeneste skulle Noah finde tilbage til den rigtige vej langt væk hjemmefra med sin far.

Jule er klar over konsekvenserne af sin fejl og beder Noah om at tie stille. Kort tid efter ender han tilbage i praksis med stærke smerter og kvalme. Hans almene tilstand bliver ved med at forværres, og spændingerne med hans far Richard truer med at eskalere. Det er her, sandheden kommer frem.

Der er en bitter atmosfære på Gruberhof. Lilli er rasende over, at Martin løj, og Hans afviser sin brors forklaringer. Mens Lisbeth frygter for sin families fremtid, finder både Hans og Lilli, at Caro Pfluger af alle mennesker er villig til at lytte.

147. Neuland

Seks måneder efter sin kones død har Lorenz Kofler igen fundet kærligheden. Sønnen, Daniel Kofler, er endnu ikke kommet overens med sin mors pludselige død. Han ønsker ikke et nyt forhold til farens nye kærlighed. Lorenz’ brækkede arm efter et fald vender op og ned på de tres liv.

For at sygdommen kan behandles, skal lægerne først finde årsagen, men én ting er sikkert. Lorenz må uigenkaldeligt opgive sit job. Endnu mere end den ufrivillige pensionering gør det ondt på den passionerede smed, at familievirksomheden er ved at slutte. Forholdet til Daniel er også tynget af, at Lorenz nægtede at drive virksomheden videre efter hans læretid.

Privat gør Martin ingen fremskridt. Hans nægter stadig at tale med ham, og Lilli undgår ham i klinikken. Især Lisbeth lider under situationen, og Linn Kempers forsøg på mægling har en tendens til at have den modsatte effekt. Hans synes ikke, det er godt, at hun fortsætter med at arbejde for hans bror.

I dødvandet modtager Martin en overraskende invitation fra Franziska om at besøge hende og hans søn i New York.

148. Der Weg zurück

Martin er fast besluttet på at han vil forlade Ellmau. Inden da vil han ledsage Katharina Schobers knoglemarvstransplantation. Men der opstår problemer med donoren.

Overraskende nok viser Katharinas søster Melanie sig at være donor. De to har ikke set hinanden i otte år. Melanie vil hurtigt overstå proceduren, men pludselig får hun selv helbredsproblemer.

Transplantationen er derfor akut truet. Samtidig bliver Martin overrasket over at opdage, at Melanie vil vende tilbage til Bremen så hurtigt som muligt, hvor hun har boet siden hun forlod Ellmau. Katharina er ikke særlig begejstret for, at hendes lillesøster skulle være hendes donor.

Martin ved, hvor svært det er at finde en passende donor. Hvorfor har de to søstre så svært ved hinanden? Selvom de faktisk virker meget hengivne over for hinanden? Hvad brød dem op dengang, for otte år siden? Melanies hjerteproblemer er ikke harmløse. Det ville være så meget desto vigtigere for familien at blive genforenet.

Hvad angår Grubers egen familiesituation, ser det ud til, at Martin har givet op. Hans er uforsonlig og nægter at tale med hans bror på nogen måde. Martin har forladt Gruberhof, men fornemmelsen er også, at det ville være bedre at forlade Ellmau helt. Derfor leder han efter en efterfølger til sin praksis og gør sig klar til at rejse til New York og bo med Franziska og deres søn.

Hverken den omsorgsfulde gode mor, som Lisbeth spiller så godt, eller Martins øjesten Lilli kan overtale ham til at blive hjemme. Stemningen på Gruberhof er ret anspændt. Alle kan forstå, at Hans er dybt såret over Martins opførsel, men hans stædighed og afvisning af at forholde sig til Martin igen betyder, at Gruber-familien er i fare for at falde fra hinanden.

Hans’ kæreste Linn Kemper forstår ikke denne adfærd længere og sætter ham stolen for døren ved at tage væk fra ham i noget tid. Samtidig flytter Lilli ind hos sin moster Caro Pfluger og sin bedstefar Rolf. Alt i mens Lisbeth føler sig efterladt alene – hjælpeløs og desperat over udsigten til at familien skal gå i opløsning.

Sæsonen afsluttes med at Caro finder Lisbeth bevidstløs hjemme på Gruberhof. Samtidig med at Martin sidder i flyveren og er klar til at lette mod New York. Han når dog lige at høre at Lisbeth er blevet indlagt. Til sidst står Martin face to face med Hans og siger, at nu må de fælles stå sammen om deres mor.