Bergdoktor / 15. sæson

133. Kalte Stille – Winterspecial

Martin og Hans nyder deres ferie i sneen. Pludselig dukker en skræmt pige op foran deres hytte. Hun taler ikke, men skriver i sneen: “Hjælp!”

Brødrene følger pigen gennem den dybe sne og finder en skiløber, der har været ude for en ulykke. Nina Dorfmeister var på skitur med lille Flora. På trods af sin døsighed opfordrer hun Martin til at tage Flora med hjem til sin mor.

For Nina er ikke Floras mor. Hun ser ud til at være meget knyttet til den 9-årige pige. Martin er overrasket over, at Flora ikke taler hele vejen hjem. Da han afleverer pigen til Viktoria Gassner, oplever han endnu en overraskelse, idet Viktoria er ked af Nina og hendes datters skitur, som hun intet vidste om.

Flora taler aldrig med fremmede. Pigen har selektiv mutisme – hun taler kun med sin mor og bedstefar Jakob. Martin spidser ørene da han mærker, at lille Flora åbenbart stoler på ham. Viktoria bliver også overrasket, da Flora spørger, om hun må takke Martin for at have reddet hende. Kan han måske hjælpe Flora, efter at alle terapier for mutisme har slået fejl indtil videre?

Martin ved ikke rigtig, om han skal blande sig, da en sådan lidelse ikke rigtig er inden for hans ekspertise. På den anden side bemærker han, at Ninas fald tilsyneladende var resultatet af et tab af kontrol over hendes ben, og han opfordrer til yderligere undersøgelser. Faktisk viser det sig, at Nina er alvorligt syg. Samtidig betror den unge kvinde sig til Martin, idet Viktoria og Nina har kendt hinanden, siden de var små, fordi Viktorias far Jakob havde opdaget Nina som ung konkurrenceatlet og udviklet hende til professionel skiløber.

134. Scheinwelten

Martin vil gerne tage med Franziska til New York og være hos hende når hun skal føde deres barn. Men er det den rigtige beslutning? Jo tættere afgangen kommer, jo mere tvivler han.

Alina Wagner, der bor sammen med sin partner Sebastian Rutloff i en bjerghytte får et anfald. Som følge af en alvorlig bilulykke havde hun lidt et traume.

Alinas hukommelsestab påvirker både hendes langtids- og korttidshukommelse. Hun kan ikke huske sit liv før ulykken, hendes familie og venner. Den eneste person, hun har anerkendt som fortrolig, er hendes mangeårige partner Sebastian. Med hans hjælp vil Alina se ud i fremtiden, åbne den planlagte snackhytte og efterlade den glemte fortid.

Alinas tilbagevendende anfald bringer bogstaveligt talt parret, der virker forelsket, ud af balance. Anfaldene kunne tyde på epilepsi, men også en neurodegenerativ proces i hjernevævet, der kan gøre den unge kvinde plejekrævende. Da Martin får lægejournalen tilsendt, bliver han mistænksom. Der er detaljer, som slet ikke passer med historien om ulykken, som Sebastian fortalte ham. Da Alinas søster Jessie dukker op i Ellmau, bliver det tydeligt, at Sebastian ikke var særlig specifik omkring sandheden om deres liv sammen.

Hans og Anne åbner endelig den længe planlagte anden stald. For Anne, som for Martin, en distraktion fra hendes private bekymringer, for selvom Franziskas beslutning om at bo i USA har skabt klare betingelser, har Anne en mistanke om, at det gør ondt for Martin ikke at kunne tage del i sit barns liv. Imens får Hans mulighed for at slutte fred med Susanne, som efter bruddet har besluttet sig for at se positivt på fremtiden.

135. Endlich Leben

Verden kollapser for både Chiara Engl og hendes forældre, da Chiara efter en hjertetransplantation viser diffuse afstødningssymptomer.

Efter Franziskas sammenbrud fortsætter Martins skænderi med hendes mor, Thea Hochstetter. Hun fortsætter med at nægte Martin adgang til intensivafdelingen. Alt i mens at Martin øger Chiaras kortisondosis og vil udelukke mulige differentialdiagnoser.

Den unge kvinde står i stigende grad over for Martins og forældrenes forsøg på at komme til bunds i symptomerne. Hun vil leve sit eget liv.

Overraskende nok finder Chiara trøst i Lukas, en ung mand, der bor i en ensom hytte ved søen og lytter til hende. Og så er der Marco, som hun først møder på klinikken, som taler med hende i hendes forældres vuggestue, og som hun har mere tilfælles med, end man kan se. Med rædsel må Gero og Maren indse, at deres datter beslutter sig at tage imod yderligere behandling. Hun rejser i stedet på tværs af Europa med Lukas for at leve det liv hun har tilbage. Det er heller ikke nemt for Martin, at han skal være den, der får Chiaras drøm til at briste.

Imens stifter Susanne bekendtskab med sin interessante og karismatiske værelseskammerat på sit wellness-hotel.

Hans og Linn starter endnu et forsøg på en hyggelig date sammen, mens Lilli slæber Lisbeth til åbningsfesten af Roberts værksted.

Aftenen slutter helt anderledes end planlagt for alle medlemmer af Gruber-familien.

136. Hochspannung

Højspændingstekniker Franz Herford arbejder i høje højder. Men han lider af svimmelhed. Gradvist åbner Herford op for Martin og afslører sin hemmelighed. At kende til sin patient bliver et dilemma for Martin, da han er svoret på tavshedspligt.

Oveni er han hårdt presset i hans privatliv. Franziska er højgravid og i koma, og hendes mor vil melde Martin for uagtsomhed. Thea Hochstätter har ikke kun forbudt Martin kontakt med sin datter. Hun kræver også, at han giver afkald på forældremyndigheden. Hvis Thea Hochstätter som investor i mælketapningsanlægget Gruber skulle opsige kontrakterne, vil Martins families eksistens være truet.

Samtidig er Martin i flere faglige vanskeligheder, idet lægeforeningen truer med konsekvenser, fordi han havde certificeret Franziskas flyveegnethed. Og virussygdommen hos hans patient Franz Herford viser sig at være progressiv og uhelbredelig.

Herford, der bor lidt isoleret i bjergene med sin kone Martha og deres datter Marie, modsætter sig i første omgang Martins råd om at fortælle sin kone sandheden om sin sygdom. Fordi han fangede den tropiske virus, som han er inficeret med under en rejse til Asien. Det gjorde han dog ikke med Martha, men med Lisa og Lennard – hans anden kone og søn.

137. Kontrollverlust

Martin opdager en tumor i Mia Lohmanns lever under en ultralyd. Han forsøger at opmuntre hende, men Mia må beslutte, hvad der skal ske med sønnen Felix, hvis hun stadig skal være der for ham.

Det er med blandede følelser hun får kontakt til hendes søns far. Ikke alene delte hun en nat sammen med David Berger, men det var også under en militæroperation i Mali, hvor flere soldater mistede livet og Mia selv blev alvorligt såret. Mia erfarer af sin overordnede, major Lanziger, at David tilsyneladende har forladt tjenesten. Det viser sig, at har han slået kajaklejr i nærheden. Han er ikke kun overrasket over Mias udseende, men også over, at han er Felix’ far.

Mia har været igennem et par svære dage og fortæller, at hun nu har brug for en til Felix, som hun kan stole hundrede procent på. Selv i sin stigende desperation indser hun, at David ikke ser ud til at være sig selv. Kan Martin hjælpe?

Thea Hochstetter får med hjælp fra hendes advokat sat det næste slag ind mod Gruber-familien og giver Martin et ultimatum: Enten giver han afkald på forældremyndigheden over sit barn, eller også lukker hun tapperiet, som Franziska engang havde købt for at redde “Grubermilch”. Et chok for Hans og Anne. Hvad skal de så gøre med 2000 liter mælk om dagen?

Lisbeth gør det klart for Thea, at ingen skal køre en kile mellem Grubers, uanset hvad det koster. Da Martin og Anne vil hente hans nyfødte søn på klinikken, venter der dem en grim overraskelse.

138. Extreme

I kampen om forældremyndigheden over sit barnebarn blokerer Thea Hochstetter aftapningsanlægget for Gruber-mælk og truer dermed Gruber-gårdens eksistens.

Professionelt står Martin også over for en beslutning, idet bjergbestigeren Nima Surländer beder ham om en recept på et stærkt beroligende middel. Hun har taget det, siden hendes kæreste Tobias Junger skiftede til den mest livsfarlige klatresport af alle – gratis solo.

Tobias og Nima arbejder også sammen som bjergguider. De har allerede ledet flere ekspeditioner sammen i Himalaya. Men i et år har Tobias ledt efter den ultimative udfordring og fri klatring – uden partner og frem for alt uden sikkerhedsreb, og det valg er faldet på Nima, da hun også er en fremragende bjergbestiger,

Frygten for, at Tobias skal falde i døden for øjenene af Nima, følger hele tiden med hende. Nima forstår ikke, hvorfor Tobias sætter drømmen om en fremtid sammen på spil – både fagligt og familiemæssigt. Er det stadig den person, hun overlevede en lavine med for nogle år siden?

Martin observere også en stor stædighed hos Tobias. Da han pludselig får et uventet muskeltrækning, skal han igennem nogle tests. Diagnosen er chokerende for den ambitiøse ekstrematlet.

Situationen på Gruberhof er deprimerende, efter at Thea Hochstetter lukkede aftapningsanlægget Grubermilch. Hvis Martin ikke reagerer på deres krav og opgiver forældremyndigheden over sin og Franziskas søn, er gården truet af insolvens. Især Hans lægger pres på ham og appellerer til Martins ansvar over for sin familie. Men kan Martin opgive sin søn til gården?

Anne kender det dilemma, han er i. Hun står ved ham, men hun har også bange og nervøs.

139. Im Frieden

Martin kan ånde lettet op. Efter at Franziska vågnede op af koma, kan deres søn bo på Gruber-gården og bliver kærligt passet af Anne.

Martin er dog skeptisk over for situationen, fordi babyen ikke vil blive hos dem for evigt. Hans nye patient er også i et følelsesmæssigt dilemma, da den berømte bjergbestiger Maurus Steiger møder sin gamle klatreven igen efter 40 år.

I deres yngre år var Maurus Steiger og Rudi Zimmer et par, der havde skabt overskrifter ud over regionen med spektakulære og banebrydende bestigninger. Martin er ikke uden ærefrygt for at have sin tidligere ungdomshelt foran sig som patient.

Maurus opgav dog at klatre for længe siden. Ikke kun på grund af sin familie, som han tilbringer et par dage i regionen med, men også på grund af en alvorlig sygdom, der tvinger ham til kun moderat fysisk anstrengelse. Maurus lider af kronisk leukæmi. Han er godt tilpasset sin medicin, men han har brug for en recept fra Dr. Martin Gruber.

Tilbage med sin familie overrasker hans kone Stephania ham med en usædvanlig gæst, idet Rudi Zimmer inviterede hende til 50-året for en legendarisk bjergbestigning. Begge står næsten målløse over for hinanden. Stephania fornemmer, at der er noget, der skal arbejdes ud mellem de tidligere venner.

Begge mænd begiver sig endelig ud på, hvad der ser ud til at være en let vandretur. Men der sker en ulykke. Martin er pludselig ikke kun lægekonsulent og læge for dem begge, da det udvikler sig til et drama på følelser.

Privat forsøger Martin også at finde en balance, for efter at Franziska finder ud af sin mors intriger, vil hun afslutte al kontakt med hende for altid. Men det kan Martin ikke acceptere, for hans søn burde have en familie.

140. Was bleibt

Martin står over for store forandringer, idet Lilli har sagt op i hans praksis. Hun overvejer i stedet at arbejde sammen med sin kæreste Robert på værkstedet. Alt i mens at Franziska vil tage Johann med til New York.

Selvom alle er positive over den genfundne samling, er det svært for familien at sige farvel til Martins nyfødte søn. Et opkald fra skolen gør ikke bekymringerne mindre, idet 16-årige Fabian er faldt sammen i klassen med akut åndenød.

Da Martin tager drengens sag, får han at vide hvad sønnen ikke ved. Allerede før han blev født, diagnosticerede en prænatal undersøgelse myotubulær myopati, en medfødt genetisk defekt, hvor de ramte børn normalt har ikke kan overleve. Martin er forbløffet over, at Fabian hidtil ikke har vist nogen symptomer på sygdommen.

Udbruddet rammer drengen så meget desto hårdere nu, især da han – bag sin mors ryg – endelig har været i stand til at finde sin ukendte far, Christoph Angerer, med hjælp fra sin kæreste Maja.

Christoph forlod Katharina, mens hun stadig var gravid, fordi han på det tidspunkt ikke kunne forestille sig at ledsage sit barn i dets død. Forbløffet må han se fortiden i øjnene, da hans søn, som han troede var død, pludselig står foran ham.

Katharina kommer i en stærk konflikt med sin søn om dette, men så forværres Fabians tilstand dramatisk. Kan Martin finde ud af, hvad der forårsager hans hurtigt udviklende symptomer og give den 16-årige noget værdifuld tid?

Imens lærer Hans Susannes nye ven “Clive” at kende, hvis rigtige navn egentlig er Paul. Hans tidligere partner inviterer ham til frokost. Da alle mødes for første gang foran kroen “Wilden Kaiser”, er reaktionen meget anderledes end forventet.

15. sæson slutter med skår i hjertet.