Bergdoktor / Handling

Med tysk blod i årerne er jeg faldet pladask for Bergdoktor. Dels pga. den storslåede natur i Tyrol, men også fordi det er en hyggelig serie som formår at binde livet sammen. Bergdoktor er godt fortalt med handling og humor i familiære forhold omkring en helt outstanding natur, hvortil holdet bag også fortjener en Oscar for at drage os med.

Bemærk at hver afsnit er oversat fra den tyske version og således ikke følger den danske programoversigt.

1. sæson
Dr. Martin Gruber vender tilbage til Ellmau fra New York og overtager dr. Melchingers praksis.

Her venter der Martin en overraskelse, da han får at vide at han er far til en 11-årig datter. Familiekonflikter og mange komplicerede sygdomme udfordrer ham.

Og så er der Susanne, kroværten på “Wilder Kaiser”. En kærlighed begynder at udvikle sig.

2. sæson
Hvordan går Susanne og Martins kærlighed? Susanne’s mand Joerg er vendt tilbage, og situationen er alt andet end let. Dertil kommer, at pengene er ved at slippe op efter at gården er brændt ned.

Er Martins praksis virkelig nødt til at blive solgt for at forbedre den økonomiske situation?

Hans finder en ny kærlighed i læreren Klara, men det er de delte børn Lilli og Sarah ikke klar til. Advokaten Andrea kaster sin kærlighed til Martin. Er Martin virkelig far til Susannes ufødte barn?

3. sæson
Andrea ved ikke hvordan han skal håndtere Martins mulige farrolle til Susanne’s ufødte baby. Da hun samtidig hører om Martins tidligere forlovede fra New York, beslutter hun sig for at tage til Wien, hvor hun tidligere havde været tilknyttet i et advokatfirma.

Hans og Klara lever i et on/off forhold. I mellemtiden har deres døtre Lilli og Sarah problemer med en dreng. Lilli finder sin kærlighed i Mario. Endelig indser Hans og Klara at de hører sammen og planlægger deres ægteskab.

På bryllupsdagen ønsker Martin at vinde Andrea tilbage, men der sker en tragisk ulykke.

4. sæson
Andrea dør efter sin tragiske bilulykke. Martin sørger over sin forlovede og skal ændre sit liv. Også i Hans’ øjne ser alt andet rosenrødt ud. Brylluppet med ham og Klara er faldet i vandet, og Klara’s tidligere mand vender tilbage til Ellmau.

Sara følger sin far til Rom for at tilbringe et år i udlandet, og Klara beslutter at undervise i en skole i Rom. Hans føler sig forladt, og da han også har problemer med sit ben efter en bjergredningsoperation, overvejer han at sælge Gruberhof.

I mellemtiden indleder Martin et forhold til lægen Lena Imhoff. Lena er stadig gift med den kritisk syge Tom, som Martin forsøger at helbrede med en risikabel metode.

Endelig viser alt til det bedre.

Til syvende og sidst finder Hans og Susanne hinanden som et par. Lilli er tilfreds med Mario, som Martin og Hans først nægtede som en ven, og Lisbeth vender tilbage til gården, som hun havde forladt på grund af alle skænderier og gården, der var ved at blive solgt.

Kun Martin står mellem stole: Lena og Toms!

5. sæson
Martin kæmper stadig for Lena og Tom. På udkig efter en modgift finder de begge ud af årsagen til Toms leverforgiftning. Lægemidlet tolererede ikke en maling fra hans grafiske studie, som var gået i hans blod.

Tom er reddet, og Lena vil nu stå ved Martin. Men efter et hjerteanfald diagnosticerer Martin Lenas Broken Heart Syndrom Hendes hjerte synes stadig at tilhøre Tom, så Martin lader hende gå.

I stedet vil Martin søge lykken i New York, men kort før Lena vil flytte til Graz med Tom, dør Tom. Martin sørger med Lena. Det forbliver ved et venligt forhold.

Hans og Susanne danner par, men Hans har endnu ikke afsluttet forholdet med Klara. Efter nogle frem og tilbage med mange misforståelser accepterer Klara separationen.

Susanne bliver gravid. Efter en mistænkt genetisk defekt af barnet, har Gruber-familien det igen godt. Også Lilli nyder samværet med Mario efter nogle op og nedture.

6. sæson
Efter at Lena flyttede til Frankfurt falder Martin for sin næste kærlighed, Anne Meierling, der er datter af Arthur Distelmeier. Han ser ikke det store lys i Martin og vil have en bedre mand til sin datter.

Anne opdager et gammelt løftebrev mellem Gruberne og Distelmeiers. Enten betaler Grubers det beløb, der forfalder efter 30 år, eller det går til Distelmeier, der kæmper for hans eksistens. Efter at have accepteret at lease markerne til gruberne, bryder Arthur kontrakten, da han finder ud af Annes og Martins kærlighed.

En anden køber af markerne er fundet, men han springer fra. Arthur underskriver til sidst en ny lejekontrakt med Grubers på betingelse af, at Martin forlader Anne. Anne forstår ikke, at Martin pludselig opfører sig afstødende. Til sidst griber Lisbeth ind og tager affære.

Susanne og Hans bliver forældre til lille Sophia. Men spørgsmålet om kontrakter og et tilbud om at sælge kroen “Wilder Kaiser” står mellem dem. Susanne fastholder, at hun vil fortsætte med at bo der.

I Lillis forhold til Mario er der uro. Hun vil gøre ham jaloux med Carsten, der synger for bandet “Ugly Feet”. Lilli forelsker sig i ham, og forholdet til Mario er forbi.

7. sæson
Martin ønsker at starte en fælles fremtid med Anne. Så snart Martin og Arthur kan finde sammen, vil Anne flytte til Gruberhof. Her ønsker hun også at støtte Hans i landbrugssektoren, men han ser deres ideer som grov indblanding og gør det klart, at han ikke vil have deres råd. Anne flytter tilbage til fars gård igen, da Arthur også har det svært med alkoholproblemer.

Anne og Martin tilbringer en nat sammen og beslutter at flytte sammen for fremtiden. Men da Arthur frigives fra rehabiliteringscentret, ødelægger han disse planer, fordi Anne skal overtage sin gård. Arthur siger, at han snart ville finde et andet hjem. Ind til da tager Anne og Martin en pause fra deres forhold, og Martin flytter tilbage til Gruberhof.

Hans er irriteret, ikke kun af Annes tips, men også af Susanne, som beder ham om hjælp om aftenen i kroen “Wilder Kaiser”. Men han flytter hjem til hende, så den lille familie har et fælles hjem.

Hans begynder at flirte med Jonas’ lærer Mia Thalbach. Han mødes oftere med hende for at få luft. I det øjeblik han endelig ønsker at afslutte flirten, hører Susanne om det og sætter Hans stolen for døren.

Lilli er trist, fordi Carsten brød op med hende, da hans band tog på tur. Da Carsten vender tilbage arbejder Lilli sammen med ham igen på almindelige sange, og de kommer tættere på hinanden igen.

I mellemtiden føler Lisbeth sig svigtet, så Hans og Martin flytter tilbage på Gruberhof i slutningen af sæsonen. Det samme flytter Vera Fendrich sammen med Dr. Ing. Kahnweiler, selvom han ikke selv er tilfreds med det.

8. sæson
Efter at Arthur forsøger at finde sammen i et fællesskab med sin datter Anne Distelmeierhof, forsøger Martin at være tilfreds med hende der. Da Arthur ikke ønsker at bevæge sig væk derfra, lykkes det ikke.

Susanne forlader Hans efter sin flirt med Mia Thalbach, selvom Hans gerne ville have forhindret dette. Kun en enkelt gang søger han trøst ved Mia, og det ender galt.

I mellemtiden tvivler Susanne på opbruddet, men da hun hører at Hans og Mia har været sammen en nat er det slut. I stedet ender hun i armene på Martin. Følelserne kommer på tværs, og de indleder et inderligt kys.

Det ser Arthur gennem vinduet, da han var på udkig efter et sted at bo efter at Anne havde bedt ham finde et andet sted at sove. Han fortæller det til Anne, som ikke rigtig ved hvad hun skal tro.

Det hele kompliceres af, at Hans har haft en affære med Mia, og Sussanne har kysset Martin, mens Anne stadig ikke helt kan slippe tøjlerne til hendes far, Arthur Distelmeierhof.

Susanne fortæller Hans at hun stadig har følelser for Martin, men de bliver alligevel enige om, at de ikke skal være sammen igen, da det bliver for kompliceret. Det fortæller hun Hans, som nu har set sig sur og gal på Martin over det kys.

Martin tror ikke på at konflikten mellem ham og Arthur kan løses. Han fortæller Anne, at hun må vælge mellem Arthur eller ham. Hun forsøger, men det lykkes ikke, og Anne og Martin går derfor fra hinanden.

I mellemtiden har Lilli efter en adskilt periode med Carsten fået en ny ven. Sammen planlægger de at tilbringe nogle måneder i New Zealand. Men det bliver ikke helt unden tvister med Martin.

Endelig forlader Anne Ellmau, fordi Arthur hænger fast i sit alkohol. Kort efter brænder Distelmeierhof ned, og Arthur dør efterfølgende på hospitalet. Efter denne ulykke finder Hans og Martin sammen igen.

9. sæson
Efter branden skal Anne have afklaret sagen med forsikringsselskabet. Martin hjælper med at rapportere til forsikringsselskabet ved Rike Jäger, fordi Arthur led af alkoholproblemer da gården brændte ned.

Rike og Martin mødes igen til en koncert. Mens Anne er flyttet til Paris, bliver Rike og Martin mere og mere tiltrukket til hinanden. Til sidst ender de med at danne par.

I mellemtiden kan Lisbeth ikke hjælpe så meget på Gruberhof, fordi hun som den første var fremme ved branden da Arthur brændte inde, hvor hun blev røgforgiftet. Lisbeth bliver deprimeret og skal passe på sig selv.

Lilli, der overraskende er kommet tilbage fra New Zealand på hendes 18 års fødselsdag, træder i stedet ind. Men hun indser snart, at det hårde fysiske job ikke er noget for hende og accepterer Martins tilbud om at hjælpe i praksis. Sammen med Irena Bornholm tager hun sig af registreringen.

Det passer ikke Hans, der ofte bliver bedt om at hjælpe som bjergguide med Peter Geis, ejeren af “Mountain Professionals”, fordi hans kone er i koma. Da Hans ikke ser nogen fremtid på Gruberhof uden støtte, sælger han køerne og stopper arbejdet.

Det bliver Lisbeth meget skuffet og oprørt over. Hun flytter ned til Susanne og hjælper på “Wilder Kaiser”.

Vera vil gerne have børn med Alexander, men forskningen viser klart, at Vera ikke kan få børn. Efter at være opmærksom på søster Marthas barn, er Alexander enig i en adoption, men Vera erkender, at et barn er uforeneligt med hendes job.

Forsikringssagen med Distelmeier genåbnes, Anne rejser fra Paris og bor hos Gruberne, da hun mangler de økonomiske ressourcer til et hotel. Martin er ikke klar til at lyve overfor Anne til forsikringen og vil ikke risikere sit job, selv om Anne så vil stå tilbage med en stor gæld.

Anne finder på samme tid ud af, at Rike og Martin danner par. Anne bliver meget vred. Lisbeth ser derimod en chance for at genopbygge Gruberhof med Anne, som er i stand til at udtrække marker fra konkursboet.

Anne overbeviser Hans og vækker Lillis interesse for at drive landbrug sammen. Det passer dog ikke Martin, der i stedet meddeler han vil flytte sammen med Rike for at undgå Anne i fremtiden.

10. sæson
På Gruberhof begynder Anne, Lisbeth og Hans på deres fælles landbrug. Selv om der er nogle skænderier i starten, finder de snart sammen, får køerne tilbage og leaser marker. Lilli deler sin tid halv på gården og halv i Martins praksis.

Martin kan stadig ikke være under samme tag med Anne på Gruberhof. Rike vil gerne have ham til at flytte ind hos hende, men da Rikes søn Lukas, der lider af borderlinesyndrom, er blevet frigivet fra hjemmet, foretrækker Martin en lejlighed.

Martin inviteres til mad hos Rike, hvor Lukas laver maden til dem. Her indser de, at de ingen fremtid har sammen. Da Lukas finder ud af det bliver han gal og forsvinder. Rike bliver bekymret, da Lukas ikke melder tilbage.

Martin mistænker Lukas for at være i et nyt klatringsområde, som han har fortalt ham om. Martin finder Lukas, som skubber ham ned ad klippen, hvor han efterlades i et kritisk øjeblik.

Anne, der har bemærket, at Martin ønskede at søge Lukas, finder Martin, som heldigvis ikke har fået alvorlige skader. Han starter straks på sit arbejde igen, og accepterer tilbuddet fra sin familie om at flytte tilbage til Gruberhof.

I mellemtiden har Hans hørt, at Susanne igen har besøg af geologen Tim i deres restaurant. De bliver forelsket, og da Tim også tager sig kærligt af Sophia bliver Hans utilfreds, da han er bange for at miste Sophia.

Da Susanne accepterer et tilbud fra Wien som lærer på en madlavningsskole og ønsker at flytte med Tim og Sophia, trækker Hans et es fra ærmet. Susanne vælger Ellmau, Tim efterlader hende vred, mens Hans igen glæder sig over at have Sophia.

Lisbeth forsøger at finde en ny kone til Hans gennem en datingportal, men det første møde går helt galt. Vera og Alexander ønsker at adoptere et barn og tager Jens-Torben fra hjemmet med hjem til sig selv. Vera mener, at han er for gammeldags, men Martin overtaler hende, og hun beslutter sig for at give ham en ny familie sammen med Alexander.

Selvom Martin og Anne ønsker at holde sig adskilt, er der stadig en vis attraktion. De ender sammen igen. Anne ser et par dage senere Martin med en patient. Hun fortolker og beskylder ham. Martin kotter endelig forbindelsen, hvorefter Anne vender helt væk fra Gruberne. Hun tager deres marker og lejer en anden gård. Således er Grubers står over for økonomisk ruin.

11. sæson
Efter 25 år fremstår Ludwig Gruber, svigersønnen til Lisbeth og onkel af Martin og Hans, overraskende i Ellmau. Han er alvorligt syg og ønsker at blive forenet. På det tidspunkt ønskede han arvens del af gården fra sin bror Johann.

Siden da er det blevet sagt, at Ludwig kunne have været ansvarlig for døden, som han nægter. Martin og Lisbeth, der stadig holder på en hemmelighed, ønsker at Ludwig forsvinder.

Hans har det godt med ham, og siden Gruberhof med succes skiftede til direkte salg af mælk, og Lisbeth er ved at få gang i forretningen igen, kan han godt bruge et samarbejde.

Selv Lilli, som nu er begyndt at træne på lægehuset, er på bølgelængde med Ludwig. Hun lider på Lisbeth og Martins afvisning af Ludwig. Da Ludwig køber en bil til Lilli mod Martins og Hans’ vilje, bliver Martin meget vred.

Endelig er Lisbeth klar til en debat med Ludwig. Månederne før Johanns død havde begge en affære, hvor hun var forelsket i Ludwig. Når hun tilstår dette er det af hensyn til sin familie. Lilli bliver ramt og trækker sig sammen med Ludwig.

Martin og Hans kærlighedsliv forbliver i mellemtiden på sporet. Martin føler sig tiltrukket af den nye, meget sympatiske apoteker, Franziska Hochstetter, med hvem han kan lide at drikke en øl efter arbejde.

Forholdet mellem Vera og Alexander går godt sammen med deres fostersøn Jens-Torben. Kun nyheden om, at dette kunne være Alexanders biologiske søn, fordi han kendte sin mor, bringer de to lidt ude af balance.

Fru Bornholm afslutter sit arbejde med Martin, fordi hun ønsker at starte med en ven, der er selvstændig som læge.

For at slippe af med Ludwig lader Martin ham gå på grund af sin sygdom i en undersøgelse i Wien, men da alle pladser er optaget der, er hans udgangspunkt, til Martins irritation, hospitalet i Hall. Martin opfordrer Ludwig til at holde sig væk fra sin familie i fremtiden.

Til gengæld fejrer Lilli, at Ludwig forbliver i Ellmau, men på vej hjem har de en bilulykke, hvor Lilli bliver alvorligt skadet. Dette øger Ludwigs had, især da han ikke skulle have kørt for alkohol. Lilli opfører sig også modstandsdygtigt over for ham nu. Det medfører, at Ludwig kræver sin del af arven i retten.