Midtjyde holder med Esbjerg

37-årige Hans Vestergaard Jensen er født og opvokset i Bording, bor i Salten og arbejder i Silkeborg. Men fodboldhjertet er i det Vestjyske.

Hans fra Salten har haft en ganske speciel uge – på den gode måde. Det hele begyndte sidst på dagen i søndags, hvor resultatet af en fodboldkamp i Brøndby i den grad kom til at give genlyd over fodbold-danmark.

Esbjerg fB vandt 6-1 over hjemmeholdets favoritter, og så blev Hans glad. Rigtig glad. Ja, faktisk så glad, at han både råbte og skreg.

Selv om Hans Vestergaard Jensen, der er født og opvokset i Bording, bor med sin familie i Salten, så optager fodboldklubben i Vestjylland en meget stor del i hans liv – og hjerte med, ikke mindst.

Hjemmesiden

37-årige Hans lever og ånder for klubben. At Esbjerg fB er en livsstil for ham og at det – sammen med tidspunkterne, hvor hans to børn på i dag ni og seks kom til verden – vil være den største dag i hans liv, hvis det til sommer skulle lykkes klubben at vinde det danske mesterskab.

Men Hans Vestergaard Jensen er ikke blot tilhænger af fodboldklubben. Han er samtidig som selvlært ansvarlig for indholdet på Esbjergs officielle hjemmeside, efb.dk. Den del begyndte for alvor i 1998.

– Jeg begyndte at kunne se, der var nogle muligheder, og i dag synes jeg, at klubbens hjemmeside er blevet rigtig god, selv om vi på enkelte punkter stadig halter lidt i forhold til f. eks Brøndby, siger Hans Vestergaard, der ikke lægger skjul på sin stolthed over at repræsentere klubben.

– Men det er da lidt pudsigt, at jeg sidder her i Silkeborg og er med til at tegne Esbjerg fB udadtil.

Hans Vestergaard fortæller, at han bruger næsten alt sin fritid på at udføre frivilligt arbejde for Esbjerg fB. Han ser så mange af holdets kampe som muligt, interviewer spillere og ledere og skriver artiklerne på hjemmesiden.

Var solgt

En stor del af arbejdet laver han hjemme foran computeren i Salten, når børnene er puttet ved 20-tiden.

– Egentlig er det lidt ufatteligt, at jeg har familie med al den tid, jeg bruger på Esbjerg fB, siger han, der er et velkendt navn og ansigt i klubben.

Men hvorfor blev det så lige Esbjerg og ikke de mere nærliggende Ikast eller Silkeborg IF, han kastede sin fodboldkærlighed på, da han som knægt løb rundt hjemme i Bording?

– Min far var fra Esbjerg og havde stor familie dernede. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg blev i 70erne solgt til en kamp på Ikast stadion, hvor Esbjerg og Ikast mødtes, fortæller Hans Vestergaard Jensen.

Og den dag i 1979, hvor Esbjerg vandt danmarksmesterskabet, var der muligvis folk i Bording, der undrede sig over, hvorfor en 13-årig dreng kørte rundt på cykel og skreg af glæde. Det var Hans Vestergaard Jensen.

Nede og vende

Som barn fulgte han hovedsageligt hjerteklubbens kampe i radioen, men senere – i 1986 – flyttede Hans Vestergaard Jensen til Bramming ved Esbjerg. Han kom tættere på dagliglivet i klubben, lærte folkene at kende, og kontakterne holdt, selv om Hans Vestergaard efter blot to år i det Vestjyske valgte at flytte til København.

I hovedstaden kom han i Livgarden, senere fik han arbejde som betjent og var ved siden af fodboldtræner i Lyngby Boldklub – blandt andet for de senere superligaspillere Thomas Rytter og Carsten Fredgård.

Esbjerg fulgte han, når holdet optrådte på udebane – i 2. division øst. På det tidspunkt var Vestjyderne nemlig helt forsvundet ud af dansk fodbolds rampelys.

– Vi var helt nede og vende, og jeg fulgte med, fortæller Hans Vestergaard Jensen.

Ønskede tillykke

Loyaliteten overfor klubben var altså vedvarende, og derfor nyder han også i fulde drag, at Esbjerg er tilbage på toppen. Men ydmyg er han også, for det gælder også om at bevare jordforbindelsen, som han siger.

Ovenpå søndagens sejr fik han dagen efter masser af telefonopkald fra folk der ville lykønske ham. Og der kom sågar e-mails fra flere FC København-fans, som udtrykte deres glæde over ydmygelsen af deres ærkerivaler.

SIF skal op

Men Hans Vestergaard Jensen ligner nu en mand, der mener det, når han siger, at han håber, SIF rykker op i superligaen igen til sommer.

– Der er kun én ting for mig, og det er Esbjerg fB, men der er ikke noget, jeg hellere så, end at Silkeborg kom tilbage i ligaen. Det har byen fortjent, og SIF er en utrolig sympatisk klub, siger Hans Vestergaard Jensen, som også sender en venlig tanke til SIF-træner Viggo Jensen. Det var nemlig, da Viggo Jensen trådte til som træner i Esbjerg, at klubben for alvor oplevede fremgangen

På samme måde, som den temperamentsfulde træner allerede har præsteret en gang med SIF – og måske er på vej til at gentage.

Midtjyllands avis, den 20. marts, 2004.