Krøniken

Efterfølgeren til Matator, hvor skuespillerne igen levere til topkarakter.

Mine personlige favoritter i Krøniken blev spillet af Anne Louise Hassing, Anders W. Berthelsen, og Pernille Højmark. Specielt Hassing og Højmark har aldrig spillet bedre rolle end i denne serie. Men generelt mange gode præstationer blandt de medvirkende.

Hovedpersoner
Ida Nørregaard: Anne Louise Hassing
Palle From: Anders W. Berthelsen
Søs Nielsen: Maibritt Saerens
Erik Nielsen: Ken Vedsegaard

Familie
Kaj Holger Nielsen: Waage Sandø
Karin Nielsen: Stina Ekblad
Børge From: Dick Kaysø
Karen Jensen: Pernille Højmark
Anders Nørregaard: Asger Reher
Astrid Nørregaard: Bodil Jørgensen
Bo Nørregaard: Martin Lorenzen, Benjamin K. Hasselflug, Pelle N. Kann
Henrik Nørregaard: Ronnie Lorenzen, Mikkel Konyher, Martin Greis
Margrethe From: Malou Jakowlew, C. M. Bahamondes, M. B Møller, Julie Riis
Marie From: Carla Philip Røder
Emma Jensen: Malene H. Pedersen, Signe Skov, Gladis H. Frendø

Del 1, 1949
Da 20-årige Ida rejser fra Ringkøbing til København, er aftalen med hendes forældre, at hun skal gå på husholdningsskole, men Ida har også egne planer. På radiofabrikken Bella møder Ida den enerådende direktør Kaj Holger, hans livsglade datter Søs og den initiativrige søn Erik, som netop kommer tilbage fra USA med en overraskelse til sin far. Efter også at være havnet midt i konflikterne mellem fabriksarbejderen Karen, som er kommunist, og naboen Børge og hans søn Palle, som er socialdemokrater, står Ida fast på sine egne beslutninger, koste hvad det vil og hun kommer til at betale prisen.

Del 2, 1950
Ida har problemer med at få et arbejde, efter fyringen fra Bella, som hun kan passe samtidig med sin skole, men Erik, som ikke kan få Ida ud af hovedet, giver hende en hjælpende hånd på sin egen, ikke særlig heldige,
måde. Også Kaj Holger har problemer; Søs lever et langt mere udsvævende og frit liv, end han synes om, mens Erik fortsat generer ham med sine ideer om at producere fjernsyn. Hjemme hos Børge gør Palle, hvad han kan, for at hjælpe sin far over tabet af moderen og så bliver Palle opsøgt af Søs, som har brug for hans hjælp.

Del 3, 1950
Forelskelsen blomstrer mellem Ida og Erik, men Erik har for travlt, efter Idas mening, og det kommer til et brud. Senere får Ida nogle overraskende oplysninger om Erik af Kaj Holger og så må hun tage hjem til Ringkøbing og tale med sine forældre om et alvorligt problem. Søs får en invitation fra en kendt skuespiller, hun ikke kan modstå, og beslutter selv at forsøge sig ved teatret. Endelig lykkes det Palle at møde sit forbillede Jens Otto Krag, som giver ham en opgave mens Søs får mulighed for at gengælde Palles store hjælpsomhed.

Del 4, 1951
Ida og Erik er blevet gift og skal meget snart være forældre, men Ida skal lige have sin eksamen først. Samtidigt har Erik store planer, som dog hurtigt ser ud til at kuldsejle, med mindre Palle kan gøre ham en meget stor tjeneste i kraft af sit arbejde. Det går ikke helt, som Søs havde tænkt med en seriøs skuespillerkarriere, men så møder hun den kontroversielle Otto Schøler, direktør for et stort københavnsk revyteater, og så sker der noget. Da Meyer får en mistanke om, hvad der kan være foregået på Bella under besættelsen, kommer det til et opgør med Kaj Holger.

Del 5, 1951
Erik og Meyer har sammen startet en fjernsynsfabrik, som ligner en succes, men Erik tager store chancer for at skaffe kunder. På Bella modsætter Kaj Holger sig stadig at producere fjernsyn, men er noget foruroliget over rygterne om Eriks nye tiltag. Søs prøver at hævne sin fars indblanding i sin teaterkarriere ved at leve så udsvævende som overhovedet muligt. Palle bliver indkaldt som soldat og tager samtidig en stor beslutning, mens Børge er begyndt at få varme følelser for en ganske bestemt kvinde. Ida er fortvivlet over Eriks undertiden besynderlige opførsel.

Del 6, 1952
Det lykkes Erik at få halet en tiltrængt kæmpeordre hjem til sin og Meyers fabrik, der er bare en enkelt praktisk ting, der skal falde på plads. Mens Søs bliver tvunget til at se i øjnene, at tilværelsen ikke er helt så let og ligetil, som den plejer at være, bliver Palle mødt af en overraskelse hjemme hos sin far, da han uventet kommer på besøg fra Bornholm, fordi han har en aftale med J.O. Krag. Imens vokser problemerne hjemme hos Ida og Erik, på grund af Eriks uforudsigelige opførsel.

Del 7, 1954
Erik har nu været tilbage hos sin far på Bella i et lille års tid, men han trives ikke og oplever, at Kaj Holger træder yderligere på ham. Derhjemme aner Ida ikke, hvad hun skal stille op med Eriks svingende humør og opførsel. Palle skal op til sin afsluttende eksamen og flytter samtidigt ind på et pensionat, som er befolket af en noget besynderlig samling mennesker. Søs er tilbage efter sin fødsel og fortsætter sit liv, som om intet er hændt; det tager hendes mor hånd om på sin egen måde.

Del 8, 1954
Søs har forlovet sig med Thomas og er i fuld gang med at planlægge bryllup, samtidig kommer hun i tvivl om flere af de valg, hun har truffet på det seneste. På Bella forårsager Thomas den ene konflikt efter den anden og der venter i det hele taget Kaj Holger nogle hårde oplevelser. Ida kan efterhånden slet ikke finde ud af, hvad Erik foretager sig og til sidst ramler det hele sammen for dem. Mens Børge gør, hvad han kan for at lokke Karen til at rykke mere permanent ind hos ham, har Palle problemer med kærligheden.

Del 9, 1956
Der er gået knapt et par år, siden bruddet mellem Ida og Erik og mens Ida har overtaget Karens lejlighed og fået et godt arbejde, bor og arbejder Erik i USA. Men pludselig en sen aften står Erik udenfor Idas dør. Palle har susende travlt med sit nye arbejde og bliver igen opsøgt af J.O. Krag, som har brug for hans hjælp mens Søs bliver tilbudt en betydningsfuld post. Landet er præget af politisk krise og strejkerne breder sig, bl.a. på Bella, hvor Kaj Holger har rigeligt at se til, udover sine private konflikter.

Del 10, 1957
Søs er netop kommet tilbage fra et besøg hos Erik i New York, da problemer på Bella gør, at belastningen bliver for meget for Kaj Holger; hele familien bliver involveret i en midlertidig løsning af den kritiske situation. Palle bliver opfordret til at stille op som folketingskandidat og må tage på besøg i Kjellerup-kredsen, som bestemt også er interesseret i den mulige kandidats kone. Der er gang i sagerne hjemme hos Børge og Karen, hvor Emma er i blomstrende pubertet, mens Ida stille og roligt forbedrer sin arbejdssituation på forlaget betydeligt.

Del 11, 1958
Erik er tilbage fra USA, omend midlertidigt, for at hjælpe til på Bella, der står for at skulle udvide og for første gang tegner samarbejdet mellem far og søn lykkeligt. Mens Palle bliver præsenteret for et håndfast krav fra sin kredsformand for at blive stemt ind i Folketinget ved næste valg, søger Søs andre udfordringer end den hjemmegående husmors. Ida trives med sit arbejde som redaktør på Bergs Forlag - mens Børge har småborgerlige drømme, som bestemt ikke er noget for Karen, i hvert fald ikke i første omgang.

Del 12, 1958
Det går så forrygende på Bella, at det kniber med at følge med efterspørgslen. Erik har et konkret forslag, men Kaj Holger tolker det som endnu en forhastet reaktion, og en konflikt mellem far og søn er på vej igen. Palle har travlt med sit partiarbejde og ønsker sig i øvrigt endnu et barn mens Søs lige nu er mere interesseret i at finde et arbejde. Ida og Erik nærmer sig forsigtigt hinanden på ny. Samtidig sker der ændringer på forlaget, som ikke er til Idas fordel. Karen har fuldstændig overgivet sig og nyder, sammen med Børge, foråret i deres kolonihave.

Del 13, 1959
Det er sommer og snart ferietid så der lægges planer i familierne. Ida, Palle og Søs skal med børnene til Vesterhavet samt på besøg hos Idas forældre hjemme i Ringkøbing, men ikke alt går som planlagt. Ida får overraskende og vidt forskellige tilbud fra Kaj Holger og Erik. Samtidigt har Søs interessante nyheder til sin familie, som får vendt op og ned på dagligdagen. Eriks liv tager en helt ny drejning, og Karin er bekymret for, om han har taget en overilet beslutning.

Del 14, 1961
Der er gået næsten to år siden Erik endegyldigt brød med Kaj Holger. Men Erik har ikke mistet sin virkelyst og er i gang med et nyt projekt. Hjemme hos Søs og Palle er hverdagen præget af travlhed. Palle er blevet medlem af Folketinget, som ikke helt fungerer, som han havde ventet, mens Søs har mere end rigeligt at se til i Fjernsynsteatret. Ida trives med sit job på Bella, hvor respekten for hendes indsats er stor, men hendes drenge savner deres far. Hos Karen og Børge kan Emma stadig overraske og chokere, især Karen.

Del 15, 1962
Erik er i fuld gang med sit nye projekt, som tegner meget lovende og benytter samtidigt Kaj Holgers runde dag til at søge en forsoning med sin far. Mens Søs er kraftigt på vej op ad karrierestigen i Fjernsynsteatret, kæmper Palle, som yngste medlem af Folketinget, en svær kamp for at komme til orde. Ida og drengene har ikke set Erik i lang tid, men en sen aften ringer han på døren. Imens følger hele nationen Cuba-krisen, og selv om Karen forholder sig yderst skeptisk, tager Børge de fornødne forholdsregler ved udsigten til en forestående atomkrig.

Del 16, 1964
Der er gået næsten to år siden Eriks død og Ida har ikke sat sine ben på Bella siden. Hun bor stadig i sin lille lejlighed med Bo og Henrik, men har fået en kæreste. Hjemme hos Kaj Holger og Karin har tristheden bredt sig - Karin sidder fast i sorgen, mens Kaj Holger først og fremmest er optaget af Bella. Søs er blevet tv-producer og er ofte væk hjemmefra, mens Palle ikke oplever tilværelsen som folketingsmedlem helt, som han havde drømt om. Hos Karen og Børge er der fuld gang i planlægningen af Emmas bryllup med Morten men en konflikt mellem Karen og Mortens mor nærmer sig faretruende.

Del 17, 1965
Hjemme hos Ida er Bo og Henrik blevet teenagere med gang i hver deres helt forskellige interesser, som langt fra altid passer Ida - og så må Ida oven i købet se i øjnene, at det ikke kun er drengene, som opfører sig dumt og upassende. Søs gør, hvad hun kan for at få Palle til at give deres ægteskab en sidste chance - men der skal drastiske midler til. Mens Kaj Holger har rigeligt at se til på Bella, hvor både konkurrencen og farvefjernsynet trænger sig på, begynder livsglæden at indfinde sig igen i hjemmet med Karin.

Del 18, 1967
Det er sommer, og Søs og pigerne holder ferie hos Karin og Kaj Holger i sommerhuset i Tibirke. Palle savner Ida og må arbejde hårdt i sit nye job for at gennemføre bankens saneringsplaner i det indre København. Ida er splittet i forhold til Palle, men tumler med andre planer for sin fremtid.Da Margrethe, løbet af sommeren, finder ud af flere interessante ting om sin mors fortid, er Søs og Palle uenige om, hvor meget de skal fortælle. Mens Henrik er lykkelig for at begynde at arbejde på Bella, er Bo optaget af helt andre tunge ting.

Del 19, 1968
Ida er begyndt at studere dansk på universitet, hvor et studenteroprør mod professorvældet er under opsejling. Hos Søs og Palle er stemningen meget svingende, og en dag kommer der højst uventede gæster, som vender op og ned på en del. Henrik stortrives med sit arbejde på Bella, men da han føler sig uretfærdigt behandlet, går han over stregen. Bo er lidt trist og passer mest sig selv, men så gør han et interessant og anderledes nyt bekendtskab mens Ida genopfrisker et gammelt bekendtskab.

Del 20, 1969
Mens Ida prøver at skabe nye rammer for sig og sine drenge hjemme hos Søren, formår Henrik at udfordre Kaj Holger til at tænke nyt. Søs og Palle bringer begge ofre for at få deres ægteskab til at fungere, men samtidig knytter Margrethe tættere kontakt til Viggo Valentin, hvilket Søs bestemt ikke bryder sig om. Bo får genoplivet et venskab og får desuden en ny viden, som ikke alene får følger for hele hans familie, men også får ham til at tage nogle drastiske beslutninger.

Del 21, Sommeren 1972
Tre år er gået. Idas drenge er blevet voksne og har valgt forskellige veje i livet. Henrik har til Kaj Holgers store glæde påtaget sig at redde Bella i konkurrencen fra udlandet - og hans vilje kender ingen grænser. Bo har slået sig ned i Sverige, hvor han arbejder for en velgørende organisation. Han undgår fortsat Kaj Holger, og selv da Karin bliver alvorligt syg, kan Ida ikke overtale ham til at genoptage kontakten med familien.

Del 22, 3. Oktober 1972
Bedst som Danmark har sagt ja til EF, overrasker statsministeren nationen ved at gå af. På Bella har Henrik i første omgang held med sine planer, og fabrikkens fremtid synes sikret. Da Søs opdager, at Margrethe skal medvirke i en film med pornografiske scener, tager hun affære og får i stedet Margrethe til at læse hos skuespilleren Gabriel Holm.