Freja jog listetyven på flugt

SALTEN Om natten er der mørkt i Salten. Meget mørkt.

Så selvom husene omkranser haven på Frisholmvej, så havde en ubuden gæst frit spil den 14. september, da han havde udset sig Hans og Eva Jensens hus som et oplagt sted at bryde ind.

Den nat var der nemlig ingen bil i carporten. Eva Jensen var på besøg hos noget familie, mens Hans V. Jensen havde valgt at sove i stuen. Familiens schæfer Freja døjer med gigt og har svært ved at klare trapperne op til soveværelset.

– Havde jeg sovet ovenpå, så tror jeg ikke, at jeg overhovedet havde hørt noget. Han var virkelig en listetyv. Helt stille, siger Hans V. Jensen.

Den nat vågnede han først ved, at han hørte en kradsende lyd. Umiddelbart tænkte Hans V. Jensen, at de havde fået rotter, men han bad alligevel Freja om at gå ud og tjekke. Hunden adlød, tjekkede bagdøren og kiggede ud af stuevinduet, men hun gøede ikke.

Lidt efter var den dog gal igen. Og denne gang gav Freja hals. I grundplan er huset på Frisholmvej ikke så stort, og man kan se fra stuen ud i baggangen, og Hans V. Jensen så, at yderdøren stod pivåben.

Rigtig reaktion

Han gik ud i gangen for at se, hvad der var ved at ske, og en hætteklædt mand stormede ud af den åbne dør. Han havde nået at komme et par meter ind i gangen, inden han blev opdaget.

– Freja lod mig tage styringen, og politiet siger, at det er den helt rigtige reaktion.

– Jeg synes måske nok, at hun godt kunne have gået i flæsket på ham, siger Hans V. Jensen og fortæller, at oplevelsen stadig sidder dybt i ham. Mørket er ikke længere trygt, og han sover ikke så godt.

– Jeg er stadig meget på vagt, og jeg er ret forskrækket over, så stille det hele foregik. Nu flytter vi soveværelset ned i stueetagen, siger han.

Flere steder

Hans V. Jensen er ikke den eneste i Salten, der har fået uvelkomment besøg. Et andet par fik stjålet deres bil. Deres dør var ulåst, og tyven var uhindret gået ind i bryggerset og havde taget bilnøglerne.

Hos Hans V. Jensen havde tyven fundet husnøglerne i det lille udhus, hvor de plejer at ligge, så børnene altid kunne komme ind. Det er slut nu.

– Jamen, jeg kan kun opfordre til, at man låser døren, og ikke forsøger at gemme nøglerne. Tyvene ved udmærket, hvor man forsøger at gemme dem, siger han.

På torsdag holder Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden sammen med Silkeborg Kommune og Midt- og Vestjyllands Politi et borgermøde i Jysk Park, hvor der bliver fortalt om, hvordan man gør det sværere for indbrudstyvene. Et af svarene er Nabohjælp.

En udmærket ordning, synes Hans V. Jensen, men det ville nok ikke have stoppet indbruddet hos ham.

– Det var jo midt om natten, og mine naboer sov jo også. Det er virkelig grænseoverskridende, at de kommer ind i huset, når man selv er der, siger han.

Udover Nabohjælp fortæller politiet også om de forskellige lokale forhold, og man kan få tips fra en tidligere indbrudstyv.

Midtjyllands avis, den 4. november, 2017.